Bolid, 18. 11. 2001, 04:19:01

Myslím, že Leonidy nikoho, kdo strávil noc ze 17. na 18. listopadu 2001 pod hvězdnou oblohou, rozhodně nezklamaly. Desítky krásných jasných meteorů, které jsme viděli, rozhodně stály za to. Naprostým klenotem ovšem byl bolid, který prolétl nad naším územím těsně po 04:19 SEČ. I když samotný bolid se nám nepodařilo vyfotografovat, máme unikátní animaci jeho stopy a nezapomenutelný zážitek.

Leonidy pozorovala naše malá expedice ve složení Pavel Štarha, Hana Druckmülerová a Miloslav Druckmüller na Vysočině nedaleko Křížovic (E 16° 21' 55", N 49° 26' 16"). Dokonalé pozorovací místo vybral Pavel Štarha, rodák z nedaleké Nedvědice. Podařilo se nám vyfotografovat několik jasnějších meteorů. Asi ve 4 hodiny 19 minut prolétl, bohužel mimo zorné pole našich dvou fotoaparátů, mimořádně jasný bolid. Já jsem ho zahlédl jen periferním viděním. Moje dcera Hana měla větší štěstí, neboť se dívala tím správným směrem. Záblesk byl tak intenzivní, že ozářil modrozeleným světlem celou okolní krajinu. Odhad jasnosti je u tak jasného bolidu vždy velmi pochybná záležitost, neboť není s čím srovnávat. Podle intenzity osvětlení krajiny bych jas bolidu srovnal asi tak s měsíčním úplňkem, tj. velmi přibližně -12. magnituda. Jak jsem bolid zahlédl, okamžitě jsem ukončil expozici, kterou jsem právě dělal, a otočil fotoaparát, umístěný na paralaktické montáži, směrem k jasně svítící stopě. Asi po 15 sekundách jsem začal první 1 minutovou expozici stopy. Podařilo se mi nakonec zdokumentovat 8 minut vývoje stopy. Stopa byla viditelná okem asi 10 minut. Na následujících snímcích si velmi zajímavý vývoj stopy můžete prohlédnout. Snímky jsem pořídil Prakticou MTL 50 s objektivem Pentacon 2.8/29 mm na film Kodak Supra 800 Professional. Jsou digitalizovány na scanneru Nikon LS-2000 a zpracovány obrazovým analyzátorem SOFO ACC 4.0.

Expozice snímku byla zahájena asi 15 sekund po přeletu bolidu. Délka expozice je 1 minuta. Bolid prolétl na obrázku shora dolů. Pozoruhodná je barva stopy. Stopa začíná modrým obláčkem a její barva se mění postupně na červenooranžovou. Patrný je velice výrazný pohyb během minutové expozice. Levý obrázek ukazuje celkový pohled (tmavá skvrna vlevo dole je okraj lesa), vpravo je detail.

Celkem jsem pořídil během 8 minut 4 snímky stopy. Tři z nich jsem sestavil do animace (nekomprimovaný formát AVI). První snímek animace je totožný s výše uvedeným. Druhý snímek je 40sekundová expozice zahájená v 04:22 a třetí je dvouminutová expozice již značně zesláblé stopy v čase 04:25 - 04:27. Animace zachycuje tedy asi 8 minut vývoje stopy. Pozoruhodný je především protisměrný pohyb různých částí stopy svědčící o značné složitosti proudění ve vysoké zemské atmosféře. Pro názornost jsem snímky, ze kterých je vytvořena animace, složil též do jednoho snímku.

Po nádherném bolidu v 04:20 následovala ještě řada krásných jasných meteorů, ale žádný se jeho jasnosti již ani zdaleka nepřiblížil. Pozorování a fotografování jsme ukončili až ráno, kdy denní světlo pozorování nádherného divadla znemožnilo. Ještě v době, kdy už bylo světlo a byly sotva vidět nejjasnější hvězdy, jsme spatřili na východě na oranžové ranní obloze jasný bolid. Škoda, že Slunce neudělalo výjimku a nevyšlo o nějakou tu hodinu později. Divadlo zřejmě pokračovalo a bylo jistě úchvatné. Závěrem ještě přikládám několik náladových obrázků naší malé expedice. Snímek omrzlé paralaktické montáže ilustruje, že podmínky byly v noci skutečně mrazivé.

Miloslav Druckmüller